Uluslararası Patent
Belirtmek gerekir ki kural olarak patent tescilleri her ülkede ayrı ayrı yapılması gerekmektedir. Tek bir başvuru ile tüm ülkelerde patent tescili mümkün değildir. Bazı uluslararası anlaşmalar ile maliyetleri düşüren ve süreci kısaltan patent tescil sistemleri mevcuttur. Uluslararası anlaşmalardan en çok kullanılan sistem PCT başvurusudur. Bunun dışında bölgesel patent tescilini mümkün kılan Avrupa Patent Müracaatı gibi sistemler bulunmaktadır.
PCT (Patent İşbirliği Anlaşması) Müracaatı
Dünya üzerindeki 188 ülkenin dâhil olduğu bir Patent Başvuru sistemidir. Ortak bir araştırma raporu düzenlenir ve ülkelerde başvurular inceleme raporu aşamasından devam eder. PCT başvurusu bir belge başvurusu değildir. Koruma istenen ülkelerde maliyeti düşürmek ve belgelendirme sürecini kısaltmak amacıyla yapılan bir geçiş müracaatıdır.
Avantajları:
- + 188 PCT üyesi ülkede 30 aylık bir geçici koruma sağlaması;
- + Ekonomik bir patent başvurusu imkânı sağlaması;
- + Tek bir başvuru ve tek bir dil kullanma imkânı olması;
- + Patent belgelendirme sürecini kısaltan bir başvuru olması;
- + Buluşunuzun yenilik araştırmasını çok daha düşük maliyetlerle yapılmasını sağlayarak yeni olmayan bir buluş için boş yere 10 binlerce EURO para harcamanızın önüne geçen bir sistem olması
Avrupa Patent Müracaatı
Tek bir başvuru ile Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa Patente dahil 38 ülkede ortak araştırma, inceleme ve belgelendirme süreçlerinin yürütüldüğü bölgesel bir patent tescil sistemidir. Tüm süreçlerin olumlu sonuçlanması durumunda Avrupa Patent belgesi alınır. Bu belgenin üye ülkelerde geçerliliğini kazandırmak için Validasyon (geçerlilik kazandırma) işlemi yapılması gerekmektedir. Geliştirmiş olduğunuz ürün veya hizmetin hedef pazarının Avrupa olması durumunda tercih edilmesi gereken bir başvuru türüdür.
Avantajları:
- + 38 Avrupa Patent üyesi ülkede geçerlilik kazandırılabilen bir patent belgesi imkânı sağlaması;
- + Ekonomik bir patent başvurusu imkânı sağlaması;
- + Tek bir başvuru ve tek bir dil kullanma imkânı olması;
- + Patent belgelendirme sürecini kısaltan bir başvuru olması;