akalin_tasarim

Tasarım

Endüstriyel Tasarım, bir ürünün tümü veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder. Ülkemizde tasarımların tescili 554 Sayılı Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiştir. Bahsi geçen Kararnamenin 5.maddesine göre; yeni ve ayırt edici olan tasarımlar belge verilerek korunmaktadır. Kararnamenin devamı maddelerinde ise yeni ve ayırt edicilik kriterleri belirlenmiştir. Yine aynı Kararnamede korumanın şartları, süresi, tescil sahibine verilen haklar, hakkın kaybedilmesi durumları düzenlenmiştir.

Tescil Başvuru Öncesi:
Bir müvekkilimizden tasarım tescil talebi geldiğinde öncelikle başka bir müvekkilimiz ile “çıkar çatışması” oluşmaması için kendi veri tabanımızda araştırma yapılmaktadır. Geniş bir müvekkil portföyümüz bulunduğundan müvekkillerimizin birbirleriyle ihtilaf yaşamaması için bu araştırmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Bu süreç tamamlandıktan sonra tescili talep edilen tasarımın mevzuata göre tescil edilebilir olup olmadığı konusunda ön inceleme yapılmaktadır. Mevzuata ve yargı kararlarına hâkim olduğumuzdan ön inceleme sayesinde olası red kararlarının önüne geçerek gereksiz masrafların ve en önemlisi zaman kaybının önüne geçebiliyoruz. Bu inceleme olumlu sonuçlanması durumunda araştırma aşamasına geçilmektedir.

Bir tasarımın Türk Patent Enstitüsü nezdinde tescil edilmek suretiyle korunabilmesi için yeni ve ayırt edici niteliğe sahip olması ve kamu düzeni ve genel ahlaka aykırı olmaması gereklidir. Bu açıdan Türk Patent Enstitüsü nezdinde yapılan tasarım tescil başvurusu yine Enstitüsü tarafından; şekli, başvuruda bulunma hakkı, rüçhan hakkı ve mutlak ret nedenleri (kamu düzeni ve genel ahlaka aykırı tasarımlar gibi) bakımından incelenir. Enstitü yapacağı inceleme sonucunda şu kararlardan birini verir; tescil talebinin geri çevrilmesi, herhangi bir eksikliğin olmadığına karar verirse başvurunun kesinleşmesi ve eksikliklerin yönetmelikte öngörülen süre içinde giderilmesi. Akalın Patent olarak, tasarım tescil talebimizin geri çevrilmesi veya başvurunun eksiklikler içermesi gibi müvekkillerimizin karşılaşabileceği hak kaybının önüne geçmek amacıyla tecrübelerimiz ve araştırmalarımız doğrultusunda gerekli önlemleri alarak Türk Patent Enstitüsü nezdinde başvuru işlemlerimizi başlatırız.
Akalın Patent olarak tescili talep edilen tasarımın yeni ve ayırt edici nitelikleri haiz olduğunu ve dolayısıyla Türk Patent Enstitüsü nezdinde tescil edilebileceğini tespit etmemiz halinde vakit kaybetmeksizin başvuru işlemlerine başlarız. Bu aşamada tamamen online olarak yaptığımız başvuru sıkı bir şekilde takip edilerek yaşanan her bir gelişme müvekkillerimize rapor edilir. Böylece müvekkillerimizin tasarımlarının durumu hakkında olabildiğince net bir şekilde bilgi sahibi olması sağlanır. Tescil işlemleri bakımından özellikle müvekkillerimizin bilgisine başvurmamızı ve onaylarını almamızı gerektiren bir takım durumların varlığı halinde süreler bakımından sıkıntı yaşamamak adına müvekkillerimiz ile sürekli iletişim halinde kalmaya özen gösterilmektedir.
İlgili kanuna göre, tescili gerçekleştirilen tasarımlar başvuru tarihinden itibaren 5 yıllık süre içerisinde korunurlar. Bu koruma süresi beşer yıllık dönemler halinde yenileme yapılmak üzere toplam 25 yıla kadar uzatılabilmektedir. Büromuz bünyesinde geliştirdiğimiz özel yazılımlar ile yenileme süreleri yakından takip edilmekte ve böylece süre kaybı yaşanmaksızın yapılması gereken işlemler hakkında müvekkillerimiz bilgilendirilmekte ve işbu işlemler derhal yerine getirilmektedir.
Türk Patent Enstitüsü nezdinde 2015 yılında 40 binden fazla tasarım başvurusu yapıldığı göz önüne alınacak olursa, yapılan bu başvuruların zaman zaman daha önce var olan tasarımlarla aynı veya ayırt edilemeyecek düzeyde benzerlik içermesi de olasıdır. Bu sebeple müvekkillerimizin tasarımlarına benzer olduğunu düşündüğümüz ve dolayısıyla yeni ve ayırt edici karakteri haiz olmaması sebebiyle tescil edilebilirlik şartlarını taşımayan tasarımlar detaylı bir inceleme sonucu tarafımızca tespit edilmekte ve bu konuda işletilmesi gereken prosedür için derhal harekete geçilmektedir. Gelişmiş teknolojik imkanlarımızı kullanmak suretiyle yurtiçi ve yurtdışı tasarım bültenleri takiplerimiz ve bu alanda oldukça yetkin olan uzmanlarımızın bilgi birikimi sonucunda tespit ettiğimiz müvekkillerimizin veya başka kişilerin tasarımlarına benzer olan ve dolayısıyla yeni ve ayırt edici niteliklere sahip olmayan tasarımlar hakkında müvekkillerimiz vakit kaybetmeksizin bilgilendirilmekte ve gerekli itirazlar ivedilikle yapılmaktadır.
Akalın Patent bünyesinde sürekli olarak rakip firmalara ait tasarımlar; ürün adı, rakip firma adı, ürün sınıfları bazında raporlanmakta ve müvekkillerimize gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Ardından müvekkillerimizle yapılacak karşılıklı değerlendirmeler neticesinde rakip firmaya ait tasarıma itiraz edilip edilmeyeceği konusunda mutabakat sağlanmaktadır. Rakip firma izleme hizmetimiz güçlü yapıda ve özel olarak geliştirilmiş programlarımız sayesinde yapılmaktadır. Tasarımların takip edilmesi veya firmaların izlenmesi müvekkillerimize pazarlama teknikleri ve rakiplerine karşı strateji geliştirmeleri açısından yol gösterici olduğundan oldukça önemlidir. Ayrıca rakipler tarafından müvekkillerimize gelebilecek hukuki saldırıları önceden tespit edebilme ve gerekli önlemleri alabilme ve rakiplerin Ar-Ge konusundaki çalışmalarını izleyebilme ve buna göre önceden tedbir alabilme, strateji çizebilme açısından da elzem olan rakip firma izleme tekniklerimiz sayesinde müvekkillerimizin hakları sonuna kadar korunmaktadır.
Türk Patent Enstitüsü tarafından dönemsel olarak yayınlanan Endüstriyel Tasarım Tescil Bültenleri firmamız bünyesindeki özel bilgisayar programlarına aktarılarak müvekkilimizin faaliyet ettiği sektörlere ayrılarak analiz edilmektedir. Her müvekkilimize faaliyet ettiği sektörde yayınlanan tasarımlar rapor edilmektedir. Böylece müvekkillerimizin ürünlerine benzer tasarım başvuruları tespit edilerek gerekli itiraz işlemleri başlatılabilmektedir. İtiraz işlemleri sayesinde hukuki süreçlere girmeden, son derece düşük maliyetlerle bu tasarımların tescilini engelleyebilme, benzer ürün veya isimlerin tescilini engellemek suretiyle, pazarda iyi bilinir ve rekabet gücü yüksek bir firma olarak kalabilme imkânı sağlanmaktadır. Sektör izlemesiyle müvekkillerimize kendi sektöründe tescil edilen tasarımlar rapor edildiğinden müvekkillerimize dünya çapında kendi alanında ortaya çıkan sektörel gelişmeleri, daha bu gelişmeler piyasaya sürülmeden öğrenebilme ve gereksiz Ar-Ge çalışmalarından kurtularak daha yenilikçi çalışmalar yapabilme imkânı sağlanmaktadır. Bu sayede müvekkillerimizin tescilli tasarımları korunurken aynı zamanda sektöründeki gelişmelerin de takibi imkânı sağlanmaktadır.
Endüstriyel tasarım hakkı da marka ve patent / faydalı model haklarında olduğu gibi bir malvarlığıdır. Hatta çoğu zaman bu malvarlığı bir firmanın en önemli değeridir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de endüstriyel tasarımlar tescil sahibi tarafından devre konu olabilmektedir. Bir endüstriyel tasarımın verdiği haklar, başvuru sahibi tarafından, ister başvuru aşamasında isterse tescillendikten sonraki koruma süresi içerisinde üçüncü şahıslara devredilebilmektedir.  Bu, endüstriyel tasarım hakkının devir işlemi olarak tanımlanmaktadır. Yapılan devir işlemlerinin Türk Patent Enstitüsü sicilinde gerekli şekli prosedürler tamamlanarak tescil edilmesi gerekmektedir. Akalın Patent, olarak müvekkillerimizin talepleri doğrultusunda endüstriyel tasarımların üçüncü kişilere hukuka uygun olarak ve herhangi bir hak kaybı yaşanmasına mahal vermeksizin devir işlemlerini takip edilmesi konusunda hizmet vermekteyiz.
Tasarımlarda çoklu başvuru, tek bir başvuru ile birden çok tasarım için koruma talep edilmesidir. Tasarımların çoklu başvuruya konu olabilmesi için; ürünlerin aynı alt sınıfa ait olması veya aynı set/takıma ait olması veya bileşik bir ürünün parçaları olması veya birden çok nesnenin ya da sunuşun bir arada algılanabilen bir bileşimi oluşturması gerekir. Bu şartları taşıyan tasarımların çoklu olarak tescili mümkündür. Tek bir başvuru ile birden fazla tasarım tescil edildiğinden çoklu tasarım başvurusu önemli fiyat avantajı sağlamaktadır. Firmamızda tasarım başvuruları gerçekleştirilirken çoklu tasarım başvurusunu konu olup olmayacağı önceden araştırılmak suretiyle en uygun başvuru yöntemi belirlenerek yürütülmektedir.
Çoklu tasarım başvurusuna konu tasarımların gerektiğinde bölünme işlemine tabi tutularak farklı firma / kişiler adına tescili de mümkündür. Bölünme işlemlerinin Türk Patent Enstitüsü nezdinde geçerlilik kazanabilmesi için uygulama ile gelişen birtakım prosedürlerin doğru bir şekilde işletilmesi gereklidir. Bu bakımdan Akalın Patent olarak müvekkillerimizin arzuları doğrultusunda hareket edilerek tasarım bölünme işlemleri hukuka uygun olarak gerçekleştirilmektedir.
Tasarımın tescil başvurusu veya tescilden doğan tasarım hakkı başkasına devredilebileceği gibi miras yolu ile de intikal edebilir. Bu haklar üzerinde ölüme bağlı tasarrufların yapılması da mümkündür. Bu sayede tasarım sahibinin ölümü üzerine mirasçıları tasarım üzerinde koruma süresi içerisinde hak sahibi olabilmektedir. Başvurunun ve tasarım hakkının devri veya miras yolu ile intikali ilgili yönetmelikte öngörülen ücretin ödenmesi ile sicile kayıt edilir ve yayınlanır. Kanunda belirtilen tüm bu hukuki işlemler firmamız bünyesinde hukuka uygun bir şekilde yerine getirilmekte, böylece müvekkillerimizin mirasçıları bakımından hak kaybının önüne geçilerek tasarımın miras yoluyla intikali sağlanmaktadır.
Türk Patent Enstitüsü sicil kayıtları aleni olup herkes tarafından kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Bu nedenle tescil sahiplerinin bilgilerini güncel tutmaları önem arz etmektedir. Tasarım sahibinin unvanında herhangi bir değişiklik olduğu takdirde, bu değişikliğin Türk Patent Enstitüsü’ne bildirilmesi ve sicile kaydedilmesi gerekmektedir. Unvan değişikliği, tasarım sahibi adına tescilli ya da başvuru aşamasındaki tüm tasarımlarda yapılmalıdır. Unvan değişikliği sicile kaydedildikten sonra Türk Patent Enstitüsü Endüstriyel Tasarım Bülteni’nde de ilan edilir. Unvan değişiklikleri için Türk Patent Enstitüsü tarafından tasarım sahibinden bazı evraklar talep edilmektedir. Akalın Patent olarak bu evraklar kısa süre içerisinde eksiksiz hazırlanarak Türk Patent Enstitüsü’ne sunulmakta ve böylece müvekkilimizin kişisel bilgileri doğru bir şekilde Enstitü nezdinde güncel tutularak olası karışıklıkların önüne geçilmektedir.
Tasarım sahibinin unvan değişikliğinde olduğu gibi şirket nev’inde değişiklik olması halinde, bu değişikliğin de Türk Patent Enstitüsü’ne bildirilerek Endüstriyel Tasarım Siciline kaydedilmesi ihmal edilmemesi gereken konulardan biridir. Tasarım sahibinin nev’i değişikliğinin yeni bir tasarım başvurusu sırasında olması veya tasarım sahibi veya vekilinin bildirmesi ile gerçekleşmesi halinde, bu değişikliğin hak sahibi adına Endüstriyel Tasarım Sicilinde tescilli mevcut tüm tasarımlar üzerinde yapılması gerekmektedir. Tıpkı unvan değişikliğinde olduğu gibi nev’i değişikliği bakımından da Türk Patent Enstitüsü’nün talep ettiği birtakım evraklar vardır. İşbu evraklar büromuz bünyesinde faaliyet gösteren uzmanlarımızca eksiksiz bir şekilde hazırlanarak, gerekli işlemler hızlı bir şekilde yürütülmekte ve böylece müvekkillerimize ait şirketlerin güncel durumu doğru bir şekilde Türk Patent Enstitüsü kayıtlarına yansıtılmaktadır.
Tasarım başvurusu veya tescilli tasarım hakkından doğan kullanma yetkisi ulusal sınırların bütünü içinde veya bir kısmında geçerli olacak şekilde, inhisari veya inhisari olmayan(basit) lisans sözleşmesine konu olabilir. Lisans sözleşmesinin üçüncü kişiler açısından bağlayıcı olabilmesi için usulüne uygun şekilde hazırlanarak imzalanan lisans sözleşmesinin Türk Patent Enstitüsü siciline kaydettirilmesi gerekmektedir. Tasarımını lisans sözleşmesi yoluyla üçüncü bir kişiye kullandırmak isteyen veya başkası adına tescilli bir tasarım üzerinde lisans almak isteyen müvekkillerimize gerek inhisari veya inhisari olmayan lisans sözleşmesinin hazırlanması aşamasında gerekse imzalanan lisans sözleşmesinin sicile kaydedilmesi aşamasında hizmet sunmaktayız. Aynı şekilde lisans sözleşmesinin sınırlarının belirlenmesi ve bu sınırların ihlali halinde işletilmesi gereken hukuki prosedürün doğru bir şekilde işletilerek hak ihlalinin önüne geçilmesi noktasında Akalın Patent olarak en etkin yolları müvekkillerimize sunmakta ve bu yolları gerektiği gibi işletmekteyiz.
Ulusal düzeyde tasarım mevzuatı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin Uygulama Yönetmeliğinden oluşmaktadır. Uluslararası düzeyde tasarım mevzuatı ise Türkiye’nin de taraf olduğu Tasarımların Uluslararası Tesciline İlişkin Lahey Anlaşması’ndan ibarettir. İşbu mevzuatlar doğrultusunda tasarım işlemleri yürütülmektedir.
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry