İlk olarak logo başvurusunda bulunacak firmanın/şahsın faaliyet alanını kesin olarak belirlemesi gerekmektedir. Bu durumun netleştirilmesi ile mevcut NICE sınıflarından hangisinde başvuru yapılacağı kararlaştırılarak bizimle irtibata geçmeniz gerekir. İrtibatınız sonrasında size fiyat ve tescil yöntemleri hakkında bilgi verilir. Tarafımızdan tescilini istediğiniz logonun o sınıfta tescil edilmeye müsait olup olmadığı araştırılır. Herhangi bir engel çıkmaması ve sizinle anlaşmaya varılması halinde gerekli olan ticaret ünvanı ve adres bilgilerinizin yer aldığı imzalı ve kaşeli vekaletname bize ulaştırılarak tescil için gerekli başvuru işlemleri yapılmaya başlanır.
Marka başvurusu yapıldığında TPE elektronik imzalı marka başvuru belgesi vermektedir. Bu belgenin üzerinde başvuru sahibinin ismi, adresi, başvuru tarihi, başvuru numarası, başvuru sınıfları gibi bilgiler yer almaktadır. Bu belgeyi kullanarak tr, ist uzantılı alan adına başvuru yapabilirsiniz veya diğer resmi kurumlarda bu belgeyi kullanabilirsiniz.
Marka başvuruları sınıf bazında ve sınıfları oluşturan emtialar / hizmetler bazında incelenir. Örneğin TPE 41.sınıftaki eğitim öğretim hizmetlerinde reddedip yine 41. sınıftaki tercüme hizmetlerinde kabul edebilir. TPE, marka tescil talebinizi kısmen veya tümden reddebilir. Kısmen red durumunda Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’na reddedilen emtialar için itiraz edilebilir ya da müvekkil talep ederse yeni bir logo ve kelimelerle yeni bir marka başvurusu yapılabilir. Red durumunda da red kararına itiraz hakkı olur veya müvekkil yeni bir logo ve kelimelerle yeni bir marka baş-vurusu yapılabilir. Eğer karar itiraz yolu tercih edilirse yapılan itiraz sonucunda TPE itirazı kabul ederek markanın ilanına karar verebilir ve marka Resmi Marka Bülteninde 3 ay boyunca askıda kalır. 3. Kişilerin itirazı olmazsa markanın tesciline karar verilir. İlan süresi boyunca 3. Kişiler tarafından herhangi bir itirazın olması halinde bülten itirazına karşı savunma verilebilir. TPE bülten itirazına karşı yapılan savunmayı reddederse artık karara karşı mahkemede dava açma hakkınız olur ya da aynı şekilde yeni bir logo ve kelimelerle marka başvurusu yapılabilir. Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu'nun kararına yapılan itirazın reddedilmesi durumunda da karara karşı dava açma hakkı bulunmaktadır.
Marka başvurunuz ilk olarak TPE tarafından ön incelemeye tabi tutulacaktır. Bu ön inceleme 3-6 ay sürmektedir. İnceleme sonucunda kabul veya red kararı verilebilir. Red kararı verilirse bu red kararına itiraz ederseniz itiraz yaklaşık 5-7 ayda sonuca bağlanır. Kabul kararı verilirse markanız Resmi Marka Bülteninde askıya çıkar ve 3 ay askıda kalır. Askı sürecinde üçüncü kişiler itiraz etmezse tescile bağlanır ve yaklaşık 2 ay içerisinde tescil belgesi düzenlenir. Askı sürecinde üçüncü kişiler itiraz ederse bu itiraza karşı sizin savunma verme hakkınız olacaktır. TPE itirazı ve savunmayı inceleyerek karar verecektir. Bu karardan memnun olmayan taraf kararı TPE’de bir üst kurulda tartışabilir. Üst kurulda verilen karar nihaidir. Ancak nihai karardan memnun olmayan taraf süreci mahkemeye taşıyabilir.
Reddedilen sınıflara itiraz ederseniz kabul edilen sınıflar Resmi Marka Bülteninde askıya çıkar ve 3 ay askıda kalır. Askı süresi bitince tescil edilmiş kabul edilir ancak tescil belgesi düzenlenmez. Tescil belgesi düzenlenebilmesi için red edilen sınıflara yaptığınız itirazın sonucu beklenir. Eğer kısmen red kararına karşı itiraz edilmezse kabul edilen sınıfların ilan süresince üçüncü kişilerden itiraz gelmediği taktirde sadece bu sınıflarda tescile bağlanmış olunur.