Patent
Patent / Faydalı Model belgesi devlet tarafından buluşlar için verilen bir haktır. Bu hakkın en temel özelliği tekelci bir hak (exclusive right) olmasıdır. Patent / Faydalı Model belgesi sahibi, ürettiği malının başkaları tarafından imalini, kullanımını ve satılmasını engelleme hakkına sahiptir. Ülkemizde patent tescili 551 Sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiştir. Bahsi geçen Kararnamenin 5.maddesine göre; yeni, tekniğin bilinen durumunu aşan ve sanayiye uygulanabilir olan buluşlar, patent verilerek korunur. Aynı Kararnamenin 154. Maddesine göre ise; tekniğin bilinen durumunu aşmayan ancak sanayiye uygulanabilir olan yeni buluşlar faydalı model belgesi ile korunmaktadır. Kararnamenin diğer maddelerinde ise yenilik, tekniğin bilinen durumunu aşma ve sanayiye uygulanabilirlik kriterleri belirlenmiştir. Yine aynı Kararnamede korumanın; şartları, süresi, tescil sahibine verilen haklar, hakkın kaybedilmesi durumları vs hususlar düzenlenmiştir.
Tescil Başvuru Öncesi:
Bir müvekkilimizden patent tescil talebi geldiğinde öncelikle başka bir müvekkilimiz ile “çıkar çatışması” oluşmaması için kendi veri tabanımızda araştırma yapılmaktadır. Geniş bir müvekkil portföyümüz bulunduğundan müvekkillerimizin birbirleriyle ihtilaf yaşamaması için bu araştırmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Bu süreç tamamlandıktan sonra tescili talep edilen patentin mevzuata göre tescil edilebilir olup olmadığı konusunda inceleme yapılmaktadır. Mevzuata ve yargı kararlarına hakim olduğumuzdan bu inceleme sayesinde olası red kararlarının önüne geçebiliyoruz. Bu inceleme olumlu sonuçlanması durumunda tescil edilmek istenen buluşun patente mi yoksa faydalı modele mi konu olacağı yorumlanmaktadır. Akalın Patent’te uzmanlarımız müvekkillerimi yaptığı buluşların hangi yöntemle en iyi şekilde korunacağı konusunda sahip olduğu tecrübe sayesinde doğru bir şekilde yönlendirebilmektedir.
Patent / Faydalı Model başvurusu yapılmadan önce yenilik araştırması büyük önem arz etmektedir. Yenilik araştırması, başvuruya konu olacak buluş için yapılması mutlak gerekli olan bir sorgulama işlemidir. Zira bu sayede buluş sahibi buluşunun patent / faydalı model için gerekli olan kriterlere sahip olup olmadığını bu şekilde öğrenerek gereksiz zaman ve para kaybının önüne geçebilmektedir. Söz konusu araştırma uzmanlık gerektiren bir işlem olup internet üzerinden açık kaynaklar üzerinden yapılmaktadır. Akalın Patent olarak, tescili talep edilen buluşun aynısının veya benzerinin daha önce tescil edilip edilmediğini Türk Patent Enstitüsü, uluslararası kuruluşlar ve bazı ülke veri tabanlarında araştırarak, buluş konusu ile ilgili tekniğin bilinen durumunda yer alan en yakın dokümanları tespit ederek araştırma raporu hazırlarız. Bu rapor, patent başvurusunda bulunan müvekkilimize patent verilebilirlik kriterlerini karşılayıp karşılamadığı
Yenilik araştırması yapılarak buluş için en doğru başvuru yöntemi belirlendikten sonra gerekli başvuru evrakları hazırlanarak patent / faydalı model başvuru evrakları hazırlanmaktadır. Buluşun doğru bir şekilde korunabilmesi için başvuru evraklarının (tarifname takımı) şekli şartları uygun hazırlanması, buluşun doğru ve kapsayıcı bir şekilde anlatılması, istemlerinin titizlikle yazılması en önemli huşulardan biridir. Tüm evraklar özenle ve hızlı bir şekilde hazırlandıktan sonra tescil başvurusu yapılmaktadır. Başvuru sonrasında firmamızda müvekkillerimizin hak kaybı yaşamaması için tüm süreler ve işlemler titizlikle yürütülmektedir. Tescil sürecindeki her aşama ve her gelişme müvekkillerimize rapor edilmektedir.
Patent / faydalı model tescil yenileme işlemi patent / faydalı modelin başvuru / tescilinin geçerliliğini koruması için titizlikle yapılması gereken işlemlerden birisidir. Geçerli olduğu koruma süresi olan; incelemesiz patentte 7 yıl, incelemeli patentte 20 yıl, faydalı modelde ise 10 boyunca her yıl bir kere yıllık olarak patent sicil kayıt yenileme işlemi yapılması gerekmektedir. Firmamızda geliştirilen özel yazılımlar sayesinde bu süreler titizlikle takip edilmekte ve süresi içinde gerekli harçlar yatırılarak yenileme işlemi için gerekli evraklar ilgili kuruma sunulmaktadır.
Türk Patent Enstitüsü nezdinde 2015 yılında 13 binden fazla patent ve 13 binden fazla faydalı model başvurusu yapıldığı göz önüne alınacak olursa, yapılan bu başvuruların zaman zaman daha önce var olan patent / faydalı modeller ile aynı veya ayırt edilemeyecek düzeyde benzerlik içermesi de olasıdır. Bu sebeple müvekkillerimizin patent / faydalı modellerine benzer olduğunu düşündüğümüz ve dolayısıyla yeni ve ayırt edici karakteri haiz olmaması sebebiyle tescil edilebilirlik şartlarını taşımayan patent / faydalı modeller detaylı bir inceleme sonucu tarafımızca tespit edilmekte ve bu konuda işletilmesi gereken prosedür için derhal harekete geçilmektedir. Gelişmiş teknolojik imkânlarımızı kullanmak suretiyle yurtiçi ve yurtdışı patent / faydalı model bültenleri takip edilmektedir. Alanında oldukça yetkin olan uzmanlarımızın bilgi birikimi sonucunda müvekkillerimizin veya başka kişilerin tasarımlarına benzer olan ve dolayısıyla yeni ve ayırt edici niteliklere sahip olmayan patent / faydalı modeller hakkında müvekkillerimiz vakit kaybetmeksizin bilgilendirilmekte ve gerekli itirazlar ivedilikle yapılmaktadır.
Akalın Patent bünyesinde sürekli olarak rakip firmalara ait patent / faydalı modeller; ürün adı, rakip firma adı, ürün sınıfları bazında raporlanmakta ve müvekkillerimize gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Ardından müvekkillerimizle yapılacak karşılıklı değerlendirmeler neticesinde rakip firmaya ait patent / faydalı modellere itiraz edilip edilmeyeceği konusunda mutabakat sağlanmaktadır. Rakip firma izleme hizmetimiz güçlü yapıda ve özel olarak geliştirilmiş programlarımız sayesinde yapılmaktadır. Patent / faydalı modeller takip edilmesi veya firmaların izlenmesi müvekkillerimize pazarlama teknikleri ve rakiplerine karşı strateji geliştirmeleri açısından yol gösterici olduğundan oldukça önemlidir. Ayrıca rakipler tarafından müvekkillerimize gelebilecek hukuki saldırıları önceden tespit edebilme ve gerekli önlemleri alabilme ve rakiplerin Ar-Ge konusundaki çalışmalarını izleyebilme ve buna göre önceden tedbir alabilme, strateji çizebilme açısından da elzem olan rakip firma izleme tekniklerimiz sayesinde müvekkillerimizin hakları etkin bir şekilde korunmaktadır.
Patent tescilleri Türk Patent Enstitüsü ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından yayınlanan resmi patent bültenleri ile kamuya açıklanmaktadır. Yayınlanan patent belirli ülkelerde ya da dünya genelinde izlenmektedir. İzleme; Patentlerin sınıflandırılmasına dair Strazburg anlaşması kapsamında yapılacak sınıf tespiti ile genelden özele doğru detaylandırılarak yapılmaktadır. Teknik konularda çalışan kişilerin patent veri tabanlarını izlemeleri büyük bir avantaj sağlar ki biz de Akalın Patent olarak sizin adınıza gerçekleştirmekteyiz. Sektör izleme hizmetimiz müvekkillerimizin isteği yönünde bize vermiş olduğu talimat doğrultusunda , ulusal ve/veya uluslararası düzeyde yayınlanmış patent başvurularının periyodik olarak bir konu veya alanda yayın takibi yapılmasını kapsamaktadır. Söz konusu yayınlanmış patent ya da patent başvuruları çeşitli filtrelerden geçirildikten sonra müvekkillerimize sunulmakta ve bu verileri rekabette etkin bir şekilde kullanımının sağlanması amaçlanmaktadır.
Patent sahibinin tescilli patent haklarını 3. Şahıslara devretmesi mümkündür. Mahkeme kararı sonucu olan devir hariç, patentin devri yazılı olarak hazırlanan devir sözleşmesi ile yapılır. Akalın Patent olarak gerek devir sözleşmesinin hazırlanması aşamasında gerekse devir işleminin Türk Patent Enstitüsü nezdinde Sicil kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi aşamasında müvekkillerimize hizmet vermekteyiz.
Patentin veraset yolu ile intikal etmesi durumunda bu değişikliğin Patent sicili kütüğüne işlenmesi gerekir. Akalın Patent olarak gerek belgelerin hazırlanması aşamasında gerekse intikal işleminin Türk Patent Enstitüsü nezdinde Sicil kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi aşamasında müvekkillerimize hizmet vermekteyiz.
Türk Patent Enstitüsü sicil kayıtları aleni olup herkes tarafından kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Bu nedenle tescil sahiplerinin bilgilerini güncel tutmaları önem arz etmektedir. Patent sahibinin unvanında herhangi bir değişiklik olduğu takdirde, bu değişikliğin Türk Patent Enstitüsü’ne bildirilmesi ve sicile kaydedilmesi gerekmektedir. Unvan değişikliği, patent/faydalı model sahibi adına tescilli ya da başvuru aşamasındaki tüm patent/faydalı modellerde yapılmalıdır. Unvan değişikliği sicile kaydedildikten sonra Türk Patent Enstitüsü Endüstriyel Tasarım Bülteni’nde de ilan edilir. Unvan değişiklikleri için Türk Patent Enstitüsü tarafından patent/faydalı model sahibinden bazı evraklar talep edilmektedir. Akalın Patent olarak bu evraklar kısa süre içerisinde eksiksiz hazırlanarak Enstitüye sunulmakta ve böylece müvekkilimizin kişisel bilgileri doğru bir şekilde Enstitü nezdinde güncel tutularak olası karışıklıkların önüne geçilmektedir.
Patent / faydalı model sahibinin unvan değişikliğinde olduğu gibi şirket nev’inde değişiklik olması halinde, bu değişikliğin de Türk Patent Enstitüsü’ne bildirilerek Patent Siciline kaydedilmesi ihmal edilmemesi gereken konulardan biridir. Patent / faydalı model sahibinin nev’i değişikliğinin yeni bir patent/faydalı model başvurusu sırasında olması veya patent/faydalı model sahibi veya vekilinin bildirmesi ile gerçekleşmesi halinde, bu değişikliğin hak sahibi adına Patent Sicilinde tescilli mevcut tüm patent / faydalı modeller üzerinde yapılması gerekmektedir. Tıpkı unvan değişikliğinde olduğu gibi nev’i değişikliği bakımından da Türk Patent Enstitüsü’nün talep ettiği birtakım evraklar vardır. İşbu evraklar büromuz bünyesinde faaliyet gösteren uzmanlarımızca eksiksiz bir şekilde hazırlanarak, gerekli işlemler hızlı bir şekilde yürütülmekte ve böylece müvekkillerimize ait şirketlerin güncel durumu doğru bir şekilde Enstitü kayıtlarına yansıtılmaktadır.
Ülkemizde patentlerin korunması; 551 Sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve 551 Sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye İlişkin Uygulama Yönetmeliği ile sağlanmaktadır. Uluslararası düzeyde patent mevzuatı ise; Patent İşbirliği Anlaşması, Patent İşbirliği Anlaşması Yönetmeliği, Avrupa Patent Sözleşmesi, Avrupa Patentlerinin Verilmesi ile İlgili Avrupa Patent Sözleşmesinin Türkiye’de Uygulama Şeklini Gösterir Yönetmelik ve Patentlerin Uluslararası Sınıflandırılmasına İlişkin Strazburg Anlaşması’dır. Patent işlemleri söz konusu olduğunda söz konusu bu mevzuatlara herhangi bir şekilde aykırılık teşkil etmeksizin tecrübeli uzmanlarımız tarafından gerekli prosedürler işletilmekte ve büromuzca en doğru strateji işletilerek müvekkillerimize hizmet sunulmaktadır.